Как да прекарате първия ден на борда

Опитните круизни пътешественици често си имат изградени навици при качването на борда. Някои се разполагат в атриума или на бара край басейна, или директно се насочват към бюфета. Други пък разузнават целия кораб, поствайки купища снимки, за да накарат Facebook и Twitter приятелите им да завиждат. А има и такива, които започват маниакално да дезинфекцират каютите си, да разопаковат и подреждат прецизно багажа си, и да се тъпчат с хапчета против морска болест.

Ако сте новак в круизните пътувания, и не сте запознат с обичаите на борда, ви предлагаме някои съвети за това какво да правите и какво да не правите в първия ден на Вашето отплаване.

 

 

- Започнете ваканцията си с някакъв тропически коктейл, сервиран в пъстра чаша, украсена с чадърчета, палмички и пластмасови маймунки. Само не се заблуждавайте че това питие, предложено Ви от сервитьора е безплатно...или че не можете да го получите значително по-евтино, ако е в класическа, а не сувенирна чаша.


- Разузнайте кораба, започнете да се ориентирате в него, и си определете кои барове и ресторанти са Ви най-интересни. Препоръчваме Ви да започнете от най-горната палуба, и да слизате надолу пеша.

- Не се насочвайте веднага към бюфета – той е сред най-претъпканите места в деня на отплаване, защото почти всеки се качва изгладнял. Вместо това се разходете и проверете ресторантите за вечеря, някои от тях работят и предлагат обяд, без да има голямо струпване на хора.

 

- Снимайте! Снимайте много. Снимайте се в поза „Ура, на ваканция съм“. Снимайте каютата си, докато още е в безупречно състояние и не сте я превърнали в кочина. Хванете кадри на различни интересни места из кораба, преди да са се пренаселили с пасажери. И спокойно поствайте снимките си в интернет за да видят всички на какво хубаво място сте.


- Ползвайте асансьорите само когато наистина се налага. През първия ден те са пренатоварени с пътници и персонал, разпределящ багажите между палубите. Ползвайте стълбите. Така няма да се чувствате виновни когато вечер се наслаждавате на висококалоричните десерти – изразходвали сте калориите предварително.

- Уговорете спа процедурите, които възнамерявате да ползвате, защото най-удобните часове за най-популярните процедури се запълват бързо. Ако не сте сигурни какво точно искате, направете един спа-тур. Така може да пробвате кратък масаж или друга безплатна процедура, докато другите се блъскат в бюфета.

  

- Не прекарвайте деня в дрехите с които сте пристигнали. Носете в ръчния си багаж бански, сандали и някоя тениска, за да не се налага да чакате багажа Ви да пристигне в каютата преди да се почувствате ваканционно

- Потопете се в басейна или в някое джакузи. Обикновено през първия ден там почти няма хора, защото повечето не са спазили предишния съвет, и не могат да се преоблекат веднага. А Вие може да започнете ваканцията си на момента. Басейна е отворен!

- Направете резервациите си за вечеря, ако вече не сте го сторили онлайн. Удобните часове в някои ресторанти се запълват бързо.

  

- Ако сте с деца, не забрявяйте да проверите детските зони и да запишете детето си за предлаганите на борда детскизанимания. По-добре е да го направите още през първия ден, дори да не сте сигурни дали децата Ви ще се възползват от всичко – така или иначе няма изискване задължително да ползват това за което са записани.

- Резервирайте си брегови екскурзии, и разпитайте за всичко, което Ви интересува относно тях. Някои екскурзии имат лимит за брой туристи и бързо се разпродават, така че резервирайте отрано.

- Изберете и платете пакет за безалкохолни и алкохолни напитки. Тези пакети обикновено са много изгодни.

 

- Обърнете внимание на подробностите около вечерите в главния ресторант. Всички уточнения и въпроси относно предпочитанията Ви е добре да обсъдите със салонния управител още в първия ден.

- Резервирайте специално място на горната палуба, особено ако желаете да сте там по време на някой ден в който кораба ще е цял ден в открито море. Обикновено в такива дни там трудно се намират места.

- Направете последни обаждания, пратете SMS-и, или поствайте във Facebook, докато телефона Ви все още е в обхвата на наземните оператори. След това вече ще трябва да ползвате корабната мрежа, а там цените са доста високи.

  

- Проверете дали всичко в каютата Ви е наред – проверете дали телевизора работи, убедете се че с осветлението и тоалетната всичко е наред. Така отрано ще освободите съзнанието си от битовизми, за да се наслаждавате на ваканцията си.

- Щом багажа Ви пристигне, го разопаковайте веднага и подредете нещата си, за да не мислите и за това по-късно

- Запознайте се със стюарда на Вашата каюта, и му кажете ако имате някакви специални изисквания. Някои клиенти обичат още в началото да дадат някакъв бакшиш, за да са сигурни в безупречно обслужване по време на круиза, но това наистина не е необходимо.

  

- Не пренебрегвайте инструктажа за безопасност. Той Ви дава много важна информация в случай на авария или друга непредвидена ситуация. Освен това този инструктаж е задължителен, независимо дали пътувате за пръв път, или сте редовен круиз-турист.

- Подременете на терасата или в каютата си. Това е Вашата ваканция – можете да мързелувате когато и колкото си поискате.

- Отидете на палубата при самото отплаване. Там е празнично, с жива музика и коктейли, и е едно забавно начало на круза Ви.

  

- Не вечеряйте непременно в основния ресторант. Денят на отплаването е идеален за вечеря в някой от специализираните ресторанти, защото тогава те са по-ненатоварени, и понякога предлагат намалени такси за резервация.

- Гледайте морския залез, посетете представлението за „добре дошли“, опитайте късмета си в казиното и разкършете тяло в дискотеката – тази нощ започва Вашия круиз!

 

Регистрация за актуални оферти
Вашият E-mail адрес:
 
НЕ ПРОПУСКАЙ НАЙ-ДОБРИТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ!