Технологични тенденции на борда на круизните кораби

На сушата технологиите се развиват стремглаво, и това което днес е авангардна новост, след година вече е нормално и дори остаряло. Но в морето, на борда на круизните кораби, технологичните промени се случват много по-бавно. Бяха нужни много години на корабния интернет да се доближи до скоростта на наземния, и дори днес не всички кораби са в състояние да осигурят нормална интернет връзка. Но нарастващите очакванията на клиентите, и все по-големия брой пасажери от „интернет поколението“  принуждават круизните компании да обърнат сериозно внимание на технологичното развитие.

Подобряването на бързината на интернет връзката продължава да е основната цел, като същевременно компаниите се опитват да намалят цената на услугата, и като цяло да създадат условия клиентите с вече установени навици, и неразделни с мобилните си устройства, да бъдат в състояние да ги използват на кораба така както са свикнали да го правят в ежедневието си на сушата.

 

Ето няколко тенденции които пътуващите на круиз могат да очакват през следващите две-три години:

 

1. Сайтовете ще зареждат по-бързо

 

Скоростта на интернет връзката на борда продължава да е проблем номер едно. Свикнали на супер бърз оптичен домашен интернет, пасажерите очакват сайтовете и приложенията да се зареждат мигновено. Круизните компании се борят с този проблем от години.

За целта наскоро бе разработена система, наречена SpeedNet. Чрез нея най-популярните и ползвани сайтове се „кашират“ и се изпращат до мобилните устройства чрез отделен канал, освобождавайки главната мрежа от допълнителен трафик.

По този начин, ползвайки системата SpeedNet, например сайт като Amazon се зарежда за около 7 секунди (докато нормално това отнема 20 секунди), а Facebook се зарежда за 5 вместо за 11 секунди.

Седем круизни компании, вкючително NCL, Regent Seven Seas и Oceania Cruises вече са в процес на въвеждане на въпросната система, и скоро техните пасажери ще оценят предимствата и.

 

2. Телевизия на мобилен телефон или таблет

Да гледаш телевизия на телевизор вече се смята за старомодно. Много от хората предпочитат да гледат любимите си програми на таблет или дори мобилен телефон, докато са в движение. И не искат да променят този си навик докато са в морето. Затова компаниите разработват системи за гледане на телевизионни канали на борда на кораба през мобилни устройства. Според новата концепция, пасажерите ще могат да гледат всякакви телевизионни канали докато се излежават край басейна, или, например, играят боулинг.

Засега тези разработки са в начален стадии, и се очаква въвеждането им да отнеме повече време.

 

3. Цените за интернет ще падат

Disney Cruise Line, Carnival and Royal Caribbean са сред първите, които въведоха нови ценови схеми за ползване на интернет, като промениха заплащането вече да не е на минута, а на мегабайт. Carnival и Royal Caribbean, плюс MSC Cruises, дори стигнаха по-далеч, предлагайки различни пакетни интернет оферти, доста евтини за тези, които основно ползват електронната си поща и Facebook, и по-скъпи за тези, които предпочитат да ползват неограничен достъп до всякакви сайтове и приложения.

Очаква се до година-две повечето круизни компании да въведат подобни пакети, и като цяло да намалят цените за ползване на интернет на борда.

 

4. По-сигурна интернет връзка на борда

На много пасажери се налага понякога да работят, докато са на круиз. Собственици на малък бизнес, инвестиционни консултанти и други имат нужда да разчитат на стабилен интернет достъп, който да им осигурява и необходимата сигурност и конфиденциалност. Затова те имат нужда не просто от бърз интернет, а и от гарантирана сигурност на данните.

Това е също един важен технологичен аспект, който круизните компании трябва да усъвършенстват в близките години

 

5. Огромните сателитни антени ще изчезнат

Пространството в круизните кораби винаги е било на първо място. Круизните компании се стараят оптимално да оползотворят всеки сантиметър на борда, за да предложат максимален комфорт и различни атракции за гостите си. В момента немалка част от горните палуби ма корабите са заети от огромни кълбовидни комуникационни антени, необходими за прихващането на Wi-Fi сигнали от сателитите, и обратното им излъчване. Те са необходимост, но заемат много пространство.

В момента круизните компании, в сътрудничество в фирмата Phasor, разработват модул от сглобяеми панели, които да образуват плоска, електронно управляема антена. Тя ще има капацитета да приема и предава същия обем сателитни сигнали, но ще е с големината на маса за бридж, и ще може да бъде инсталирана странично на корабния корпус, освобождавайки мястото на горната палуба, заемано в момента от огромните овални форми на регулярните антени.

Това допълнително пространство може да бъде използвано за нови плажни зони, барове на открито, или някаква друга атракция.

 

 Регистрация за актуални оферти
Вашият E-mail адрес:
 
НЕ ПРОПУСКАЙ НАЙ-ДОБРИТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ!