Неапол, Италия

Вижте всички круизи, включващи това пристанище

 

Местоположение:

Корабите акостират в центъра на Неапол.

От летище Неапол е най-добре да вземете автобус, който ще ви отведе право до кораба. Автобусите са на всеки 20 минути. Има автобусна спирка и на Централна гара Неапол по пътя към пристанището. Трафика в Неапол е доста натоварен и объркан, затова си осигурете достатъчно време!

 

Забележителности:

Неапол е един от най-красивите градове на Италия, разположен в центъра на едноименния красив залив на Тиренско море и в подножието на величествения Везувий,  с прекрасни гледки към островите Капри и Иския. 

Неапол е известен и като града с най-много архитектурни и особено религиозни паметници в целия свят. Националния археологически музей с най-голямата в света сбирка на древногръцки и римски артефакти, където се помещава и Залата с Храма на Изида.

На изток е Катедралата сен Дженаро, а на юг манастира „Св. Мартин“ и кралския дворец „Каподимонте”.

Когато говорим за стари паметници в Неапол, трябва да обърнем внимание и на Християнските катакомби, изградени отвъд стените на Стария град. Те са първите свидетелства за изкуството, историята и архитектурата на християнски Неапол и в продължение на векове характеризират социално-религиозния живот на града.

Но красиви архитектурни обекти в Неапол има във всички посоки. Ако тръгнете на запад от централния площад, ще ахнете пред църквата „Сан Франциско ди Паула”. Тя е забележителна с пищната си фасада, отличаваща се с портал с шест колони и двайонийски стълба. Красивият й купол достига 53 м височина. Вътрешността на храма е овална, като от двете й страни са изградени и два параклиса.

Съвсем близо до централния площад може да видите и посетите най-старата опера на италианския полуостров – театъра „Сан Карло”.

Сред забележителностите на Неапол са и няколкото красиви замъка. На островчето Мегариде, което някога се свързвало с континента единствено чрез тясна скална ивица, се намира една от най-големите забележителности – Кастел дел Ово, или Замъкът на яйцето. Крепостта била издигната през 1154 г. по заповед на Уилям Нормандски, наричан още Лошия. От тези времена са се запазили голямата арка и главната кула. Замъкът на яйцето днес е неразделна част от историята на Неапол. Огромни арки свързват двете части на острова, а високи стени ограждат средновековните сгради – единствените оцелели кули – „Нормандия” и централната от XVI и XVII в., лоджиите и казармите. След като Кастел дел Ово, разположен в залива е изоставен като кралско седалище, през XII век съвсем близо до него се появява средновековният дворец Кастел Нуово. Замъкът се намира непосредствено до пристанището, като от него се открива гледка към морските вълни. Днес Нуово е един от историческите символи на италианския град. Наричат го „Анжуйския мъж”, като наименованието му е дадено в чест на неговия строител Карл I Анжуйски, който разпорежда издигането на крепостта през XIII век. Веднага след като е построен, става център на италианската власт. Лепват му прякора Новия дворец, защото отнема първото място на Кастел дел Ово – официална кралска резиденция до XII век. През вековете Кастел Нуово е арена на много исторически и важни за Италия събития. В него са короновани не една или две особи и дори един папа. В хода на историята през вековете Кастел Нуово е бил дом на художника Джото и поетите Петрарка и Бокачо. Днес културният дух около двореца все още е жив – срещу крепостта се намира галерията „Умберто I”, която представлява изключително луксозен покрит базар, подреден под формата на кръст. В непосредствена близост е и друга голяма историческа забележителност на Неапол – Палацо Реале, който е построен за испанския крал Филип III.

Градът може би не е толкова възхитителен като Рим или Флоренция, но заслужава място сред туристиеските дестинации в Италия и не бива да бъде пропуснат. 

Регистрация за актуални оферти
Вашият E-mail адрес:
 
НЕ ПРОПУСКАЙ НАЙ-ДОБРИТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ!